Nunumai

Salut! Din septembrie 2012 m-am mutat. Vă aștept pe nunumaifotografii.ro

marți, 1 ianuarie 2008

# Golden Compass - suuper!

Un film bine facut ca poveste si efecte speciale - deci merita vazut in sala si nu acasa ... Abia lansat si deja face ceva valuri pe net - ar fi dom'le anticrestin!
Si ce daca?
Faptul ca un scriitor de fictiune propune o mitologie alternativa dogmelor crestine poate fi un motiv de cenzura?
Faptul ca cel ce vizioneaza filmul incepe sa viseze - in transa bine generata de film - la existenta unui "praf" subtil ce ne leaga pe toti si leaga lumi, ca fiecare dintre noi am putea avea un "daimon" - animal totem - ce ne defineste personalitatea si devine uneori o interfata intre noi si lume/lumi (de fapt echivalentul fantastic al la fel de fantasticului si fascinantului inger pazitor crestin) ... astea si multe altele, atat de mult ameninta doctrina crestina - la fel de plina de fantasme si iluzii - incat sa fie bagate in seama de popi burtosi si episcopi sectari ce-si inchipuie ca au monopolul asupra unui aspect atat de intim al fiintei umane cum e credinta?
Oricum insa mitologia propusa de film e mult mai bine legata decat povestea rudimentara din Cronicile din Narnia sau la fel de rudimentara dar mult mai intunecata varianta din seria Harry Potter ... e dupa parerea mea cea mai plina de savoare dintre cele pe care le-am intalnit in ultima vreme!

Evident insa ca toata aceasta poveste cu "anticrestinismul" va fi (chiar este deja) exploatata de echipa ce promoveaza filmul -si de fapt trilogia ...

In concluzie: un film-poveste bine facut, ce ne readuce in vremea copilariei - cand credeam in povesti cu zane si ursi vorbitori ... bun catalizator al unor vise placute ... astept deja continuarea (si chiar premiera in Romania - sa-l vaz si eu ca lumea ...)!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.