Păi am un Nikon D80 luat cu obiectiv Nikkor AF-S 18-135mm f/3.5-5.6G IF-ED, un obiectiv Nikon 50mm f/1.4 Ai şi (cele mai importante pentru treaba asta) tuburi de extensie Kenko pentru Nikon.
Tuburile (inelele "macro") permit focalizarea mult mai de aproape şi asfel ... dacă "subiectul" nu se ascunde, pot fi fotografiate orice goange.
Dintre cele două obiective, mie mi-au ieşit mai bine fotografiile făcute cu cel fix de 50mm - probabil distanţa minimă la care acesta focalizează fără tuburi e mai mică decât la cel de 18-135mm, dar poate are şi sticlăria mai de calitate. Diferenţele între cele două:
Obiectiv 18-135mm cu inele 12+20 mm
Obiectiv 50mm cu inele 12+20 mm
Ambele imagini au fost scalate la fel iar subiectul e acelaşi.
Tuburile iau din lumină şi îngustează sensibil adâncimea de câmp aşa că e nevoie ca fotografiile să fie realizate la lumină puternică (un dezavantaj când e vorba de goange ... căci sunt vioaie şi active când e lumină şi căldură) şi cu deschideri mari de diafragmă, pentru a avea un câmp de focalizare rezonabil.
Pentru a nu rezulta expuneri lungi - tremură mâna şi fuge goanga - e necesar ISO mare (imaginile de mai sus sunt la ISO 500).
Cam asta ar fi ... în rest e nevoie de răbdare, sute de poze ratate şi un pic de sharpen in Photoshop.
Foarte frumoase poze :)
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru "tips". Habar n-aveam de tuburile de extensie. Deh sunt la inceput. Clar, m-ai ajutat sa economisesc niste bani.
RăspundețiȘtergereAm intelesc ce presupune fotografia macro dpdv dotare tehnica.
Intrebare: cum faci lacusta sa se lase pozata? O adormi cu ceva aerosoli?
:P
A.
@AC
RăspundețiȘtergereLacusta (si alte goange)sta nemiscata dimineata cand e mai inghetata un pic si nu are chef de salturi. La pranz deja e mai dificil.
Si daca stai mult prin zona unde sunt ele ajung sa se obisnuiasca cu tine si atunci e mai simplu.
Rabdare , trezire dimineata si ... rabdare.