Nunumai

Salut! Din septembrie 2012 m-am mutat. Vă aștept pe nunumaifotografii.ro

duminică, 11 mai 2008

Intoarce si celalalt obraz

"Cui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt."

Dintotdeauna am considerat acest pasaj din cuvantarea de pe munte foarte clar ... a lovit o data - poate a gresit, intorc si celalalt obraz, daca loveste si a doua oara ... ok!
A treia oara eu nu mai am obraz de intors ... deci cum procedam ?

Sa fie crestineasca tolerare a raului metoda cea mai buna?
Nu inseamna ea complicitate?
<><><><><><><><><>

Se spune ca era odata un taran care, trecand cu caruta peste drumul de fier pe care "boierii" il construisera pe langa satul sau, era sa fie omorat de un monstru negru si fioros, ce pufaia abur si fluiera asurzitor. Imaginea monstrului-locomotiva i-a ramas de atunci bine intiparita in minte omului nostru.
Peste ceva timp, feciorul sau aduse de la oras un ceainic aratos ... pe care-l puse pe foc pentru a prepara intregii familii un ceai "boieresc".
Toate bune si frumoase pana cand ceainicul a inceput sa pufaie aburi si sa fluiere; atunci taranul nostru, ingrozit, l-a smuls de pe foc, l-a aruncat in mijlocul curtii si l-a zdrobit dintr-o lovitura de baros.
"Ce-ai tata?" (hehe!) a zis atunci feciorul.
"Fiule, raul trebuie starpit de mic, caci de creste mare ... te omoara!" a raspuns intelept tatal.

<><><><><><><><>

Morala povestii de mai sus nu este doar afirmatia din ultima fraza ... uneori putem confunda un ceainic cu o locomotiva, un ţânţar cu un armăsar etc. Uneori nu vedem lucrurile asa cum sunt de fapt...

Suntem fiinţe sociale, se spune chiar că în codul nostru genetic ar fi bine întipărite compasiunea, capacitatea de a empatiza cu semenii noştri, de a-i înţelege.
Majoritatea oamenilor ajung să facă rău, să producă suferinţă, din egoism, prin ignorarea şi uitarea celuilalt. Aşa începe răul ...
Şi ce atitudine să avem în faţa lui - privit astfel?
Ce se va petrece dacă cel ce face acest rău ar fi avertizat că produce suferinţă ... va demonstra el oare că are activă în finţa sa partea din codul genetic de care vorbeam mai devreme ?
E un test ce merită făcut şi dacă răul încetează, gata!
Dacă nu - trecem la nivelul II ... şi aici ce facem?

Dom'le ce dileme am în miez de noapte ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.