Tânărul de 18-19 ani, care susţine bacalaureatul în acest an şcolar, nu trăieşte într-o «eprubetă a criticii literare», ci în România anului 2008, membră a Uniunii Europene. De unde şi prezenţa unor texte nonliterare fundamentale pentru înţelegerea lumii în care trăim: Declaraţia drepturilor omului, Ghidul cetăţeanului român în UE, Uniunea Europeană în România. În şcoala românească actuală, limba şi literatura română se studiază din perspectivă comunicativ-funcţională, şi nu pentru cunoaşterea în profunzime a unui domeniu specializat, aşa cum ar dori autorii acuzelor. Prin subiectele pentru examenul de bacalaureat 2008 se cultivă dimensiunea europeană a României, şi nu spiritul îngust şi dogmatic al altor vremuri.Dragi copii Ministerul Educatiei a scos din programa pentru examenul de Bacalaureat la Limba si Literatura Română textele lui Ion Luca Caragiale, George Calinescu si Ion Creangă. În schimb se regăseşte aici Ghidul cetăţeanului rom în UE.
Păi ce să caute O scrisoare pierdută în programa literară a elevilor ce dau examenul de bac în anul electoral de graţie 2008?
Ea vorbeşte de un Dandanache ... traseistul liberschimbist, de un preş...fect incurcat cu o Zoe, de un şantajist Caţavencu, de un şef al DNA numit Ghiţă Pristanda ... şi de multe alte personaje.
Păi asta e literatura domnule?
Asta e cronica electorală a anului 2008!
Caragiale ăsta e mai tare decât Nostradamus - nu a nimerit el bine numele dar obiceiurile şi întâmplările ce le trăim le-a descris cu o precizie uluitoare. Afară cu el din cărţile de literatură - e mai rău decât toţi cârcotaşii zilelor noastre ... afară cu moftangiul, afară!
Cu Ion Creangă ce-or fi având însă? Vor să facă loc unor autori moderni, de exemplu poetului mistic Varujan Vosganian?
Dar ce să ceri de la un "ministru" care nu ştie câte stele sunt pe steagul UE?
Hai să vă traduc:
Deci studiem acum limba şi literatura română ca să ne înţelegem unii cu alţii - să înţelegem clar ce-nseamnă comision şi şpagă de exemplu, daa?
Dă-l în mă-sa pe I.L. Cracegoale ăsta sau cum l-o chema ... a trăit acum ... ăăăă ... 300 de ani, ce ne trebuie nouă Cracegoale?
La bac trebuie ca elevul sa cunoască bine Ghidul cetăţeanului rom în UE, nu vedeţi ce probleme avem cu cei ce nu au citit textu'?
Din matematică e suficient să rămâi doar cu abilitatea de a citi clar suma cerută comision şi scrisă pe hârtie de ministrul fricos că-l filează DNA-ul ...
Din chimie daca ai reuşi să reţii cum se prepară asfaltul şi betonul de borduri eşti de-al nostru.
Geografie - România e în UE - gata!
Istorie - România a intrat în UE acum ... câţiva ani - gata!
Oooof, vai de măiculiţa noastră!
Cu ce ţi-am greşit atât de crunt Doamne de mă făcuşi român?
Versurile "La trecutu-ţi mare, mare viitor!" îmi sună acum a-njurătură ... vai, ce ţi-aş dori eu ţie, dulce, dulce Românie!
Şi asta acum, în prezent, că tare mi-e că dacă nu vine sfârşitul lumii curând am încurcat-o cu politicienii ăştia şi nu numai cu ei!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.